Gezondheid

 

Gezondheid is een kostbaar bezit dat je voor een groot deel zelf in handen hebt. Met de juiste voeding en een gezonde balans tussen werken en rusten creëer je een gunstig effect voor lichaam en geest. Onder het tabblad stress heb ik al het een en ander geschreven over stress en wat voor een effect dit op je gezondheid heeft. Stress verminderen is echter niet moeilijk, het vereist alleen een beetje discipline. Pas de onderstaande tips toe en geef je lichaam de ruimte om weer in balans te komen. Voor je het weet ben je weer lekker ontspannen, en kun je de wereld weer aan!

 

Bewegen is gezond voor lijf en leden.

Als je hoofd vol zit dan is het moeilijk om te ontspannen. Daarom is het beter om juist actie te ondernemen en iets praktisch op te pakken zoals bewegen. Als reactie op stress produceert je lichaam het hormoon adrenaline. Door regelmatig te gaan bewegen kun je dit hormoon op een praktische manier afbreken. Je zult merken dat zo’n drie kwartier matig tot intensief bewegen je veel goed zal doen. Je maakt je hoofd leeg, er wordt endorfine (gelukshormoon) aangemaakt in je hersenen en je voelt je direct meer ontspannen. Vind je het lastig om te gaan bewegen? Maak het jezelf dan makkelijk. Je hoeft niet per definitie te sporten. Je kunt ook het huis lekker soppen, sporten op je Wii of een wandeling maken. Kies een vorm van bewegen die bij jou persoonlijk past zodat het niet moeilijk is om vol te houden. Sla deze stap niet over. Blijf daarom regelmatig bewegen om jezelf te beschermen tegen stress.

 

Neem controle over je gedachten.

Pak een vel papier en schrijf op welke zaken er op dit moment allemaal spelen in je leven. Waar ben je allemaal mee bezig? Over welke projecten en taken probeer je je aandacht op dit moment te verdelen? Door even je hoofd leeg te schrijven krijg je overzicht. En dit overzicht geeft je controle. En dat helpt stress verminderen. In je hoofd worden taken en gedachten gekoppeld aan emoties. Hierdoor worden ze meestal uit proportie getrokken. Taken die totaal niet belangrijk zijn houden je de hele dag bezig terwijl de echt belangrijke dingen blijven liggen. Schrijf je hoofd leeg, en ervaar hoe makkelijk het wordt om prioriteiten te stellen. 

 

Doe iets makkelijks.

Maak het jezelf niet te moeilijk. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je maar één belangrijke taak afrondt vandaag, en dan vrij hebt. Of doe iets in het huishouden of de tuin. Gun jezelf het gevoel dat je iets hebt bereikt, dat je je dag nuttig hebt besteedt, en geef jezelf duidelijke grenzen.

 

Vul vitaminetekorten aan.

Een gestrest lichaam verbruikt vitaminen en mineralen in een verhoogd tempo. Daarom is het belangrijk om extra oplettend te zijn op vitaminetekorten. Het kan slim zijn om extra te letten op je inname van o.a. vitamine C, magnesium, calcium en vitamine B. Door je voeding aan te vullen met verse groenten, ongebrande noten, zaden en volkoren producten kun je je lichaam blijven voorzien van deze belangrijke voedingsstoffen zodat je lichaamsprocessen ook onder stress goed blijven functioneren.

 

Vermijd suiker en eet gezond.

Als je gestresst bent is je lichaam uit balans. Doordat je hormonen uit balans zijn kun je extra trek krijgen in zoetigheid en ongezonde snacks. Probeer deze verleiding te weerstaan als je uit deze situatie wilt komen. Voed je lichaam met een evenwichtig en gezond eetpatroon en probeer suiker te vermijden. Dat betekent dat je beter kunt afzien van snoep, koekjes, wit brood, alcohol en frisdranken. Daarnaast is cafeïne in tijden van stress een slechte keus, omdat dit de aanmaak van het stresshormoon cortisol stimuleert.

 

Mediteer en let op je ademhaling.

Gebruik meditatie als medicatie. Wanneer je een beetje tot rust bent gekomen dan kan meditatie je verder helpen in balans te blijven. Meditatie begint bij de ademhaling. Word je bewust van je ademhaling, en voel hoe je in tijden van stress hoog en oppervlakkig ademhaalt. Als je dit gevoel wilt verminderen, haal dan rustig en diep adem via je buik. Leg eventueel een hand op je buik en adem naar je hand toe. Vervolgens kun je in een rustige omgeving gaan zitten of liggen waar je niet gestoord wordt en probeer je tien minuten te focussen op je ademhaling. Dat is in het begin lastig, maar het wordt iedere keer makkelijker. Door te gaan mediteren verlaagt je je hartslag, verminder je de aanmaak van stresshormonen, verlaagt je bloeddruk en wordt je geest helderder.

Kalmerende kruiden.

Als je nog wat extra ondersteuning kan gebruiken dan kan moeder natuur je een handje helpen. Maak gebruik van kalmerende kruiden die je helpen tot rust te komen en de aanmaak van stresshormonen kunnen beperken. Je kunt bijvoorbeeld kamillethee of Sint-Janskruid thee drinken. Je kan er ook voor kiezen om natuurlijk te ontspannen met Bach bloesem druppels. Een Bach bloesem mix richt zich op wat jou in de weg zit waardoor de bron van de onrust aangepakt wordt. Op internet kan je Bach bloesem therapeuten vinden die je helpen met de juiste bloesem mix. Er zijn verzekeraars die sessies van Bach bloesem therapeuten en homeopatische geneesmiddelen vergoeden vanuit de module alternatieve geneeswijzen. Raadpleeg hiervoor je eigen zorgverzekering.